ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ, ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ, ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ, ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ, ΦΥΣΙΚΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947869647
Email: dimopmar@otenet.gr
Επίσημη ιστοσελίδα: http://mariosdimopoulos.com/

ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ (NATUROPATHY)
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (NUTRITIONAL MEDICINE)
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΠΑΝΤΖΑΡΙ: ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ ΣΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Τον τελευταίο καιρό κατακλυζόμαστε από ενημερωτικά άρθρα για την αξία της κατανάλωσης υπερτροφών μέσω συμπληρωμάτων διατροφής για την υγεία μας. Ένα λαχανικό που αξίζει τον τίτλο της υπερτροφής είναι τα παντζάρια. Το παντζάρι (Beta vulgaris) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι. Το κόκκινο χρώμα του βολβού του παντζαριού οφείλεται σε χρωστικές που ονομάζονται betalains. Οι betalains είναι υδατοδιαλυτές φυτικές χρωστικές που έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και περιέχουν νιτρικά άλατα. Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι τα νιτρικά άλατα του βολβού του παντζαριού έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Υπάρχουν δύο τύποι betalains: οι βήτα-κυανίνες και οι βήτα-ξανθίνες. Οι βήτα-κυανίνες είναι κόκκινες/βιολετί στο χρώμα. Η βητανίνη είναι η καλύτερα μελετημένη από τις βήτα-κυανίνες. Οι βήτα-ξανθίνες είναι κίτρινες. Μια καλά μελετημένη βήτα-ξανθίνη είναι η βουλγαξανθίνη.

Τα εκχυλίσματα του βολβού του παντζαριού περιέχουν βήτα-κυανίνες και άλλα συστατικά όπως φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, αρωματικά πεπτίδια και άλλα φυσικά ευρισκόμενα αντιοξειδωτικά, τα οποία μαζί θεωρούνται ότι είναι υπεύθυνα για τις αντιοξειδωτικές δράσεις του βολβού του παντζαριού. Μελέτες έχουν δείξει την ικανότητα του βολβού του παντζαριού να αυξάνει τα επίπεδα σημαντικών αντιοξειδωτικών ενζύμων, όπως η γλουταθειόνη υπεροξειδάση.

Ο βολβός του παντζαριού περιέχει δύο καροτενοειδή, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, τα οποία προστατεύουν την υγεία των οφθαλμών.

Εκτός από το ότι είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ο βολβός του παντζαριου περιέχει επίσης φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο και σίδηρο.

Πολλά από τα μοναδικά φυτοθρεπτικά που υπάρχουν στον βολβό του παντζαριού έχουν φανεί ότι λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδη συστατικά. Συγκεκριμένα η αντιφλεγμονώδης δράση έχει φανεί για τη βητανίνη, την ισοβητανίνη και τη βουλγαξανθίνη. Ένας μηχανισμός που επιτρέπει αυτά τα συστατικά να μειώνουν τη φλεγμονή είναι η ικανότητά τους να εμποδίζουν τη δράση των ενζύμων κυκλο-οξυγενάσης (συμπεριλαμβανομένων των COX-1 και COX-2). Τα ένζυμα COX χρησιμοποιούνται ευρέως από τα κύτταρα, για να παράγουν μόρια που πυροδοτούν τη φλεγμονή. Κάτω από τις περισσότερες συνθήκες, όταν η φλεγμονή χρειάζεται, η παραγωγή των φλεγμονωδών μορίων είναι ένα καλό πράγμα. Ωστόσο κάτω από άλλες συνθήκες, όταν το σώμα υφίσταται χρόνια, ανεπιθύμητη φλεγμονή, η παραγωγή αυτών των φλεγμονωδών μορίων μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Διάφοροι τύποι καρδιοπάθειας, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης, χαρακτηρίζονται από χρόνια, ανεπιθύμητη φλεγμονή.

Ο βολβός των παντζαριών είναι επίσης πηγή μπεταΐνης. Η μπεταΐνη (γνωστή και ως τριμεθυγλυκίνη ή TMG) είναι ένα συστατικό που μειώνει την ομοκυστεΐνη. Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται με ανεπιθύμητη φλεγμονή και κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως αθηροσκλήρωση. Η μπεταΐνη μειώνει επίσης τα επίπεδα διαφόρων φλεγμονωδών δεικτών, όπως τη C-reactive protein, την ιντερλευκίνη-6 και τον παράγοντα άλφα νέκρωσης των όγκων.

Το νιτρικό περιεχόμενο του παντζαριού βοηθά στη μείωση της υπέρτασης, υποστηρίζουν επιστήμονες της Σχολής Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Λονδίνου Barts σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν στο περιοδικό Hypertension. Το νιτρικό περιεχόμενο του παντζαριού μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο. Το νιτρικό οξείδιο διατηρεί ανοιχτές και χαλαρές τις αρτηρίες, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος και μειώνοντας την πίεση του αίματος.

Οι ίνες που βρίσκονται στον βολβό του παντζαριού έχουν φανεί σε μελέτες σε ζώα ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Τα αντιοξειδωτικά του βολβού του παντζαριού προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα, αφού αποτρέπουν την οξείδωση της LDL.

Ο βολβός του παντζαριού περιέχει επίσης μπεταΐνη (TMG) και φολικό οξύ, που μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης.

Οι βολβοί του παντζαριού έχουν χρησιμοποιηθεί ευεργετικά σε πολλές ηπατικές δυσλειτουργίες, αφού ενεργοποιούν την ηπατική αποτοξίνωση.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο βολβός του παντζαριού, επειδή είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα, αυξάνει την αντοχή στην άσκηση. Στη μελέτη 8 άνδρες ηλικίας 19 και 38 ετών κατανάλωναν 500 ml καθημερινά χυμού βολβού παντζαριού για έξι ημέρες. Οι άνδρες έπειτα υποβλήθηκαν σε μια σειρά από δοκιμασίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και ποδηλασία σε ποδήλατο άσκησης. Σε μια άλλη χρονική περίοδο τους χορηγήθηκε placebo και μετά υποβλήθηκαν στην ίδια σειρά δοκιμασιών. Οι άνδρες μετά από τη χορήγηση χυμού βολβού παντζαριού μπορούσαν να ποδηλατούν κατά μέσο όρο για 11,25 λεπτά που ήταν 92 δευτερόλεπτα περισσότερο από ό, τι μπορούσαν μετά που είχαν λάβει το placebo. Θεωρείται ότι ο μηχανισμός πίσω από αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ότι τα νιτρικά άλατα από τον χυμό μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο μέσα στο σώμα, γεγονός που μειώνει τις απαιτήσεις του σώματος για οξυγόνο κατά τη διάρκεια των σωματικών ασκήσεων, κάτι που δημιουργεί λιγότερη κούραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου