ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ, ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ, ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ, ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ, ΦΥΣΙΚΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947869647
Email: dimopmar@otenet.gr
Επίσημη ιστοσελίδα: http://mariosdimopoulos.com/

ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ (NATUROPATHY)
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (NUTRITIONAL MEDICINE)
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΥΘΟΣ. ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ''ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ''

Το διαδυκτιακό περιοδικό ‘’Ελεύθερη Έρευνα’’ έκανε βιβλιοκριτική στο νέο μου βιβλίο ‘’Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος’’. Διαβάστε τη βιβλιοκριτική.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ:

ΕΝΑΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΥΘΟΣ


Mάριος Δημόπουλος
(έκδ. Etra Publishing)


Έγραψε στις 03.11.2011 ο/η: Λούπου Μαρία
22310 προβολές

Επιστροφή

Ο διατροφολόγος Μάριος Δημόπουλος σε αυτό το βιβλίο του ανατρέπει όλα όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε για τη χοληστερίνη χαρακτηρίζοντας τη θεωρία τής χοληστερίνης ως έναν από τους μεγαλύτερους ιατρικούς μύθους τής εποχής μας.

Η υπόθεση τής χοληστερίνης λέει, ότι αν τρώμε πολύ από τις τροφές, που περιέχουν χοληστερίνη ή κορεσμένο λίπος, τα επίπεδα τής χοληστερίνης στο αίμα θα αυξηθούν. Η παραπανίσια χοληστερίνη θα εναποτεθεί στα τοιχώματα των αρτηριών κάνοντάς τα να στενέψουν. Τότε, αυτό θα μπλοκάρει την παροχή αίματος στην καρδιά και σε άλλα όργανα προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Κατά το συγγραφέα, όλα αυτά είναι λάθος. Η χοληστερίνη είναι ευεργετική για το σώμα σας και όχι κάποια κακή ουσία. Η χοληστερίνη των τροφίμων, όπως τα αυγά, δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη τού αίματος. Και η υψηλή χοληστερίνη τού αίματος δεν προκαλεί αθηροσκλήρωση. Η θεωρία τής χοληστερίνης προβάλλεται τόσο έντονα λόγω μάρκετινγκ και από αυτή τη θεωρία κερδισμένες βγαίνουν οι εταιρείες τροφίμων χαμηλών σε λιπαρά και χοληστερίνη και οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 13 κεφάλαια. Ο συγγραφέας αρχικά εξηγεί πώς γεννήθηκε η υπόθεση των λιπιδίων και τής χοληστερίνης. Αναλύει τα είδη των λιπών και αποδεικνύει, ότι τα κορεσμένα λίπη, που οι υποστηρικτές τής θεωρίας τής χοληστερίνης θεωρούν, ότι προκαλούν καρδιοπάθεια, ωφελούν την υγεία μας. Στην πραγματικότητα, τα πολυακόρεστα φυτικά λίπη και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια (trans λιπαρά) είναι αυτά, που βλάπτουν την υγεία μας.

Στη συνέχεια εξηγεί γιατί η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τη ζωή μας. Αποδεικνύει, ότι η υψηλή χοληστερίνη μάς προστατεύει κατά των μολυσματικών ασθενειών κι ότι οι ηλικιωμένοι με υψηλή χοληστερίνη ζουν περισσότερο. Αντίθετα, το να έχετε χαμηλή χοληστερίνη είναι επικίνδυνο για τη ζωή σας. Η χαμηλή χοληστερίνη είναι προάγγελος για αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες τού στομάχου, των εντέρων και των πνευμόνων. Αν έχετε χαμηλή χοληστερίνη, κινδυνεύετε από εγκεφαλικό. Τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης αυξάνουν την ολική θνησιμότητα.

Οι υποστηρικτές τής θεωρίας τής χοληστερίνης θεωρούν την LDL ως «κακή» χοληστερίνη και την HDL ως «καλή» χοληστερίνη. Κατά τον συγγραφέα, όλα αυτά είναι λάθος. Πρώτα απ’ όλα η LDL και η HDL δεν είναι χοληστερίνες, αλλά λιποπρωτεΐνες. Δεύτερον, η LDL δεν είναι κακή, αλλά είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέλος τού ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό, που οι περισσότεροι γιατροί και ερευνητές δεν γνωρίζουν είναι, ότι οι λιποπρωτεΐνες συμπεριλαμβανομένης της LDL εξοντώνουν τους μικροοργανισμούς και τα τοξικά τους προϊόντα.

Ο κ. Δημόπουλος υποστηρίζει, ότι τα κορεσμένα λίπη, που περιέχουν το βοδινό κρέας, το αρνί, τα αυγά, το συκώτι, το βούτυρο, η καρύδα, το λάδι τής καρύδας και το φοινικέλαιο δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη στο αίμα και δεν προκαλούν καρδιοπάθεια. Οι γάλλοι τρώνε περισσότερο κορεσμένο λίπος από οποιοδήποτε άλλο έθνος τής Ευρώπης κι ωστόσο έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας. Οι ελβετοί επίσης έχουν τη δεύτερη κατανάλωση κορεσμένου λίπους στην Ευρώπη κι όμως έχουν χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας. Οι μασάι έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση χοληστερίνης και κορεσμένου λίπους κι ωστόσο τα ποσοστά καρδιοπάθειας σε αυτούς είναι μηδενικά.

Ο συγγραφέας αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για τις στατίνες, τα φάρμακα μείωσης τής χοληστερίνης, όπου ξεσκεπάζει τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι επιστήμονες συνεχώς κατεβάζουν τα επίπεδα της «φυσιολογικής» /«επιτρεπτής» χοληστερίνης, με σκοπό όλοι οι άνθρωποι να γίνουμε πελάτες των φαρμακευτικών εταιρειών και να λαμβάνουμε στατίνες. Ο συγγραφέας αποδεικνύει. ότι οι στατίνες είναι επικίνδυνα για την υγεία μας φάρμακα και έχουν πολλές παρενέργειες. Οι στατίνες προκαλούν τερατογένεση και μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο σε ανθρώπους μέσα από μια παρενέργεια γνωστή ως ραβδομυόλυση. Οι στατίνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν μυοπάθεια, αμνησία, βίαιη συμπεριφορά, κατάθλιψη και αυτοκτονία, πολυνευροπάθεια, ανικανότητα, ηπατική βλάβη, καρκίνο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Αφού ο Μάριος Δημόπουλος εξηγεί, γιατί η χοληστερίνη δεν προκαλεί καρδιοπάθεια, αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο, για να εξηγήσει τί προκαλεί στην πραγματικότητα καρδιοπάθεια. Αναλύει ποιες εξετάσεις αίματος πρέπει να κάνετε, για να προστατέψετε την καρδιά σας. Αντί να κάνετε εξέταση αίματος, για να ελέγξετε την ολική χοληστερίνη σας, την LDL και την HDL, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος, για να ελέγξετε πόσο είναι η lipoprotein (a), η C-reactive protein, το ινωδογόνο και η ομοκυστεΐνη στο αίμα σας. Στη συνέχεια αναλύει τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα άλλα θρεπτικά συστατικά, που προλαμβάνουν την καρδιοπάθεια. Αναλύει ποια είναι η ιδανική διατροφή, που προστατεύει την καρδιά μας και εξετάζει την επίδραση τού στρες, των ελευθέρων ριζών και τού υψηλού σακχάρου στην καρδιοπάθεια καθώς και άλλα πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα σχετικά με την καρδιαγγειακή ασθένεια.

Το υπό κρίση βιβλίο είναι ένα επιστημονικό βιβλίο γραμμένο με απλό τρόπο, ώστε να γίνεται κατανοητό από τον αναγνώστη, που δεν είναι ειδικός υγείας। Είναι ένα βιβλίο, που πρέπει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη οποιουδήποτε ενδιαφέρεται για την υγεία τής καρδιάς του και γενικότερα για την υγεία του.

http://freeinquiry.gr/pro.php?id=2466

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου